Webvidék - Tedd fel a pontot az internetre
Fujitsu Siemens Romania
 

Támogatóink


Youth in Action

Brinel

Departamentul pentru Relatii Interetnice

Sigma Towers

AMM Design


Médiapartnereink


Kolozsvári Rádió

Krónika

Erdély FM - a bizalom hangja

RTV magyar adás

Profi Rádió

Aktuális versenyszám

Öltöztessetek hagyományos díszekbe egy fenyőt!

Támpont a próba teljesítéséhez:
Egy, utcán vagy köztéren álló fenyőfát kell a településre jellemzően feldíszíteni. A bejegyzés a kész fenyőről, illetve a díszítés folyamatáról készült fotóesszé kell legyen: mutassátok meg a díszeket, esetleg írjatok arról hogy hogyan készülnek, melyek a falubeli szokások karácsony estéjén. Fontos hogy a fenyő ne egy magánlakásban, hanem az utcán járókelők számára jól látható helyen legyen!

Pontozás:
A leghangulatosabb fotóesszét díjazzuk, és szempont a fotók minősége.

Határidő: 2008. december 17.


A legőrültebb szánkó [állandó]

Támpont a próba teljesítéséhez:
Egy szánkót kell (át)építenetek úgy, hogy az minden más Webvidékes szánkónál őrültebb legyen. Feltétel, hogy a szánkó valóban meg kell épüljön, tervrajzot vagy szöveges leírást nem fogadunk el. A szánkó építéséről, kipróbálásáról készült fotóriportot töltsétek fel a Webvidékre! Minden mást rátok bízunk.

Pontozás:
A legpihentebb, legelszálltabb ötleteket díjazzuk. Szempont még a fotók minősége és a bejegyzés hangulata.

Határidő: 2008. december 17.Lejárt próbák

Mi teszi önt boldoggá?

Támpont a próba teljesítéséhez:
Készítsetek egy vagy több interjút falubeliekkel, melynek a kiindulópontja ez a kérdés: Mi teszi önt boldoggá? A beszélgetés(ek)nek a boldogság körül kell forogniuk, persze nem csak ez az egyedüli lehetséges kérdés, a riporter saját belátása szerint visszakérdezhet, tovább szőheti a beszélgetés fonalát. Az alany(ok) nevét, fotóját publikálni lehet de nem kötelező.

Lejárt ekkor: 2008. december 10.

Kutya nehéz úgy hazudni...

Támpont a próba teljesítéséhez:
Keressetek egy olyan, a kommunizmus éveiről, államosításról, tervgazdálkodásról szóló falubeli történetet, melyben ezt a mondatot használjátok: "Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot." (Esterházy Péter, Harmonia Caelestis) Feltétel, hogy a megadott mondatnak szerepelnie kell a történetben, és illeszkednie is kell ahhoz. Ezen kívül nincsen más korlátozás: a bejegyzést el lehet készíteni interjúként vagy beszámolóként, de akár adomát is elfogadunk ha teljesíti a feltételeket.

Lejárt ekkor: 2008. december 3.

Hagyományos munkaeszköz, szerszám bemutatása

Támpont a próba teljesítéséhez:
Egy hagyományos munkaeszköz használati módját kell bemutatnotok fotókkal, illetve magyarázattal. Nem feltétel hogy az eszköz muzeális jellegű legyen, de elvárás hogy az ne legyen korszerű, széles körben ismert és használt.

Lejárt ekkor: 2008. november 26.

Milyen más funkciót adnál egy településbeli épületnek?

Támpont a próba teljesítéséhez:
Keressetek egy használt vagy használaton kívüli épületet, melynek belátásotok szerint adjatok valamilyen más funkciót. Az elképzelés lehet közösségi vagy üzleti jellegű. Kérünk egy vagy több fotót, indoklást arról, hogy milyen hatása lehetne a közösségben a kezdeményezésnek, illetve egy költségvetést.

A kiválasztott épület lehet az előző (A település legérdekesebb, legkülönlegesebb épülete) próbában bemutatott épület, ez esetben arra kell törekedni, hogy mind vizuálisan, mind pedig szövegileg az előzőtől eltérő módon, a fenti kritériumok szerint jelenítsétek meg az épületet.

Lejárt ekkor: 2008. november 19.

A település legérdekesebb, legkülönlegesebb épülete

Támpont a próba teljesítéséhez:

Meg kell keresnetek, és be kell mutatnotok azt az épületet, mely szerintetek a legérdekesebb, legkülönlegesebb a településen. Mivel sok helyen a templom lenne a legkézenfekvőbb megoldás, ezért templomokról szóló bejegyzéseket nem fogadunk el. Templomon kívül azonban bármivel lehet nevezni: lakóházzal, középülettel vagy akár csűrrel, víztározóval, tűzoltótoronnyal - feltéve, hogy meg is tudjátok indokolni választásotokat.

A bejegyzésnek tartalmaznia kell tehát az épület megnevezését, hollétét, külső/belső fotóját (esetleg alaprajzát is) illetve egy indoklást arról, hogy miért épp ez az épület a legérdekesebb: valamilyen ritka építészeti megoldás miatt? Esetleg azért, mert különlegesen szép? Vagy funkcionális? Vagy pedig mert egy érdekes történet fűződik hozzá? Ha mód van rá, lehet interjút készíteni még az épület tervezőjével, a restaurátorral, a helytörténésszel vagy a tulajdonossal.

Lejárt ekkor: 2008. november 12.

Tervezzétek át településetek egy közterét! (a SIGMA Towers támogatásával) [állandó]

Támpont a próba teljesítéséhez:
Tetszésetek szerint válasszatok ki egy közteret a településeteken, és tervezzétek át azt. Mind az eredeti, mind pedig az általatok javasolt, módosított állapotról készítsetek egy-egy makettet. Írjátok le, hogy milyen funkcionális módosításokat javasoltok és indokoljátok meg, hogy a helyi közösség szempontjait figyelembe véve miért tartjátok jó megoldásnak a sajátotokat. Ahhoz, hogy könnyebben képet alkothassunk a változásokról, készítsetek pár fotót is a szóban forgó térről.

A makett készülhet bármiből gyurmától polisztirénig, és – mint már jeleztük – látványtervet is elfogadunk. Engedjétek szabadon a fantáziátok, a gyakorlati megvalósíthatóság és a költségek most nem számítanak. (Tipp: ha az eredeti állapotról két példányt készítetek, a módosítottat könnyebb lesz az egyik eredetiből elkészíteni.)

Lejárt ekkor: 2008. november 26.

A település legnagyobb családfája

Támpont a próba teljesítéséhez:
A próba megfogalmazásakor egyértelműen emberekre gondoltunk, nem állatokra vagy valami egyébre. Nem feltétel, hogy a család összes ága az adott településen éljen. Rátok bízzuk, hogy a családfát rajzoljátok vagy szövegesen dokumentáljátok, viszont fontos hogy ne csak a családtagok nevei szerepeljenek azon, hanem néhány szóban teremtsétek meg az összefüggéseket, esetleg fotót is készíthettek róluk.

Lejárt ekkor: 2008. november 5.

Keressetek egy helyi szólást, és derítsétek ki az eredetét!

Támpont a próba teljesítéséhez:
Egy olyan szólást kell keresnetek, mely egy falubeli eseményhez, ott élt személyhez kötődik. Járjatok utána, honnan ered a szólás, mi lehet a valós alapja, milyen jelentésváltozásokon ment keresztül az idők során. Nem kötelező fotóval illusztrálni a bejegyzést, de ha például Molnár Pista házával kapcsolatos a szólás, és esetleg lehet tudni arról hogy hol állt az a ház (netalán ma is áll), akkor mindenképp pluszt jelent ha van kép is.

Lejárt ekkor: 2008. október 28.

Készítsetek falinaptárt! [állandó]

Támpont a próba teljesítéséhez:
A feladat egy 2009-es, ún. „lapozós” falinaptár elkészítése. A naptár 12 lapból (minden hónapra egy) és 1 borítólapból kell álljon. A lapok mérete A4-es kell legyen. A lapokról készült képeket – miután 500 pixel szélességűre vágtátok azokat – töltsétek fel a Webvidékre. Fontos, hogy a naptár eredetijét őrizzétek meg!

További feltétel, hogy tüntessétek fel a jövő évi falubeli eseményeket. Minden más tekintetben szabad kezet kaptok: a naptárt elkészíthetitek papíron vagy digitálisan, zsírkrétától Photoshopig és Corelig bármit használhattok. Lehetnek rajta népművészeti motívumok, képek vagy akármi, amiről úgy gondoljátok, hogy jól mutat.

Lejárt ekkor: 2008. november 5.

Keressetek régi naplót vagy levelet!

Támpont a próba teljesítéséhez:
Olyan, régi – minél régebb íródott, annál érdekesebb – naplót vagy levelet kell találnotok, mely valamilyen személyes történetet rögzít. A dokumentum néhány oldalát szkenneljétek be és töltsétek fel a Webvidékre, a bejegyzésben pedig írjátok le a történetet, melynek egy szeletét a feltöltött oldalak bemutatják. Ne felejtsetek el engedélyt kérni a napló vagy levél birtokosától a dokumentumok közlésére!

Lejárt ekkor: 2008. október 22.


Transindex - eTransylvania Egyesület

A verseny véget ért.

Köszönjük a játékot.

Kommentek

Advent Ottományban

ARA:nem tudom mi a bajod ottományal szerintem klasz egy falu!!!:D [tovább]
[Wondrák Mónika Mercédesz, 2010. márc. 27.]

A hétfalusi Borcsa-Kiss „dinasztia”

Irk Rékától kérdezném, hogy ismeri e a családja felmenőit. Ha igen, akkor [...tovább]
[Rihmer Aurél, 2010. márc. 16.]

Varsolc legnagyobb családfája

Örvendünk hogy ennyire részletesen letudtátok vezetni a család tagjait .NAgyon [...tovább]
[SZ DÉNES BERTA, 2010. márc. 10.]

A gelencei Finta család

A feleségem Finta Márta, Kiskunhalas-i születésű. Édesapja néhai Finta Bálint, [...tovább]
[Farkas István, 2010. márc. 5.]

Blénessyek Gyergyószentmiklóson

A nagyapám Blénessy Imre szül1887 az édesanyám Blénessy Erzébet szül1922 nov 5 [...tovább]
[Baranyi Lászlőné , 2010. febr. 19.]

“Örmény hajnal”

sajnos a marosvásárheji dudutz és novákcsaládokrol semmi szo sem esik pedig régi [...tovább]
[waitsuk péter, 2010. febr. 8.]

Okos-Rigók fája

Gratulalok ez egy igazi szep munka [tovább]
[BENK, 2010. febr. 2.]

Kommentek
  Creative Commons License

Szabályzat GyIK Mi ez? Kontakt Partnerek, támogatók Az első Webvidék Címoldal Transindex eTransylvania Egyesület