Webvidék - Tedd fel a pontot az internetre
Fujitsu Siemens Romania
 

Támogatóink


Youth in Action

Brinel

Departamentul pentru Relatii Interetnice

Sigma Towers

AMM Design


Médiapartnereink


Kolozsvári Rádió

Krónika

Erdély FM - a bizalom hangja

RTV magyar adás

Profi Rádió

Próba

A település legérdekesebb, legkülönlegesebb épülete

Támpont a próba teljesítéséhez:

Meg kell keresnetek, és be kell mutatnotok azt az épületet, mely szerintetek a legérdekesebb, legkülönlegesebb a településen. Mivel sok helyen a templom lenne a legkézenfekvőbb megoldás, ezért templomokról szóló bejegyzéseket nem fogadunk el. Templomon kívül azonban bármivel lehet nevezni: lakóházzal, középülettel vagy akár csűrrel, víztározóval, tűzoltótoronnyal - feltéve, hogy meg is tudjátok indokolni választásotokat.

A bejegyzésnek tartalmaznia kell tehát az épület megnevezését, hollétét, külső/belső fotóját (esetleg alaprajzát is) illetve egy indoklást arról, hogy miért épp ez az épület a legérdekesebb: valamilyen ritka építészeti megoldás miatt? Esetleg azért, mert különlegesen szép? Vagy funkcionális? Vagy pedig mert egy érdekes történet fűződik hozzá? Ha mód van rá, lehet interjút készíteni még az épület tervezőjével, a restaurátorral, a helytörténésszel vagy a tulajdonossal.

Pontozás:
Fontos, hogy a bejegyzés tartalmazzon képanyagot és indoklást. Az alaprajz, interjú vagy bármilyen más érdekesség pluszpontot jelent, és nem tekintünk el a fogalmazástól, helyesírástól valamint a képanyag minőségétől.

Határidő: 2008. november 12.

2008.
nov.
12.

Csíkvacsárcsiban nem maradt fenn sem kúria, sem kastély. A XVII. században a tatárok elpusztították a Sándor család kúriáját, ma csak néhány kő jelzi a helyét. A legrégebbi épület - a templom - a XVIII század elején épült. A [...tovább]2008.
nov.
12.

Gyergyószentmiklós központjától nem messze, az örmény plébánia közvetlen szomszédságában, a Rákóczy Ferenc utca elején találjuk azt a paraszt barokk stílusban épült, XVIII. század végi műemlék épületet, mely ma [...tovább]2008.
nov.
12.

Sok örömnek, bánatnak, forradalmi és világháborús emlékeknek őrzője és megtartója. Az épület, abban a korszakban ritka építészeti megoldásnak számított, külső megjelenése szép, belső elrendezése kielégítette a család [...tovább]Komáromy-kastély, arborétum, gazdasági udvar és „vizes pince”

A Komáromy család, mint nevük alapján is következtethetünk, Komáromból származik. A magyar művelődéstörténet számára is ismert tagja volt Komáromy Csipkés György, debreceni [...tovább]2008.
nov.
12.

A Csíkszereda-Gyimesbükk vasútvonal legszebb építménye a Karakó völgyhíd, nevét a Karakó-patakról kapta, amelyet átível, legnagyobb magassága 64 méter. Tévesen használják a környékbeliek, ugyanis Krakkó-hídnak mondják. Talán [...tovább]E ház 1920 – ba épült most már felújított állapotba van, de a régi stílusba van ujjá építve. 

Miért is esett e házra a választásunk???

Azért mert e házban lakott Csibi Imre bácsi akinek legelőször volt a faluban [...tovább]Csapatunk egyik tagja Hágó Attila Nándor interjút készített dr. Németi János régésszel, aki a Nagykárolyi Városi Múzeum vezetője volt. Riportunkban városunk legérdekesebb és legimpozánsabb épületét mutatjuk be, a nagykárolyi gróf Károlyi [...tovább] 

Épület megnevezése:

Zsigmond Malom

Elérhetőség: Csíkmadaras, Felszeg utca, 629 szám

Tulajdonos: Gáll Levente

 

 

E feladat során nem volt egyszerű kiválasztanunk a megfelelő épületet, hiszen Csíkmadarason több érdekes [...tovább]2008.
nov.
12.

Azt mondják, hogy akkor kezdjük el becsülni értékeinket, amikor veszni látjuk azokat. Vannak épületek, utcák, terek amelyek szívünket melengető élményeket mozgatnak meg bennünk. A legszebb pedig az, ha sokunkban hív elő hasonló érzelmeket egy bizonyos hely vagy [...tovább] 

  "Esztendőről esztendőre elcsodálkozunk a hatalmas gyimesbükki vasútállomáson, amelyben fogócskázhatna szegedi meg szombathelyi kistestvére. Több tucat sínpár, pazar királyi váróterem - no persze mostanság az enyészet a legfőbb használója. [...tovább]A túlélő

Versenyszám: A település legérdekesebb, legkülönlegesebb épülete

Versenyző: Hétfalu (Négyfalu, Brassó megye)

2008.
nov.
11.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc nemcsak a jobbágysorsot (a hétfalusi csángók Brassó várjobbágyai voltak) törölte el, hanem a gyakori román és szász ellenforradalmi betörésnek köszönhetően – tűzvészek következtében – eltűntek azok a [...tovább]2008.
nov.
11.

Csapatunk úgy döntött a bemutatáshoz legérdemesebb épület a kovásznai Városi Művelődési Ház. Ez egyrészt egyik legrégebbi középülete a városunknak, másrészt jellegzetes Osztrák-Magyar monarhia-beli "típus"-épület", amiből [...tovább]2008.
nov.
11.

Községünk központjában van egy impozáns épület melyet mindenki "a kórház épületének" nevez. Csapatunk fiatal tagjai keveset tudtak erről az épületről, nem is tudtuk miért nevezik kórház épületének, hiszen csak orvosi rendelők vannak benne. Sok-sok [...tovább]2008.
nov.
11.

Csapatunk számára a legérdekesebb épület a Kőrispatak központjában található hagyományos stílusban épült 100 éves parasztház, melyben jelenleg – az egész Kárpát-medencében egyedi – Szalmakalap Múzeum működik. Az épület [...tovább] 

 

Lehet érdekessége, különlegessége nem építészeti stílusában, vagy formájában nyilvánul meg, hanem abban, hogy ez épület városunk történelméhez közvetlenül kötődik, tulajdonosai a magyar történelem [...tovább]Épület, mely felőröl!

Versenyszám: A település legérdekesebb, legkülönlegesebb épülete

Versenyző: Kalotaszentkirály-Zentelke (Kalotaszentkirály-Zentelke, Kolozs megye)

2008.
nov.
11.

A zentelki, régi vízimalom épületét mutatjuk be. A malom mai tulajdonosa, Kántor Lajos író, falunk díszpolgára.

Malom - Boros Lajos festménye

A tulajdonos gondolatai

"Vízkereső

Vízimalom természetesen nincs víz nélkül. Ez még [...tovább]Jelen feladványban egy olyan épületre esett választásunk, ami hűen tükrözte Körösfő építészeti stílusát, a hagyományt, hogy a nagycsaládok együtt laktak, és minden család csinosítgatta, szépítgette saját lakrészét, födte ki [...tovább]2008.
nov.
11.

           A címben szereplő ház Tekerőpatakon, Felszeg 162 szám alatt néz vissza a múltba, és sötét éjjeleken szebb jövőről álmodik. Azért múltba néző ház, mert regénybe illően gazdag, eseménydús a múltja, jelenben [...tovább]2008.
nov.
10.

   A Jancsó udvarház Gelencén, a Ladia falurészen található. A terület, ahol fekszik, a Basa, Mihálcz, és Biroga (Gelencén kihalt nemes családok) családi birtokok egyesülésével jött létre, a XVIII sz. elején mintegy 300 ha területet foglalt magába. A [...tovább]Titkok háza

Versenyszám: A település legérdekesebb, legkülönlegesebb épülete

Versenyző: varsa (Varsolc, Szilágy megye)

2008.
nov.
10.

A különlegességet és a másságot mindig valamilyen titok övezi. A ház, amelyet bemutatunk, sohasem hagyta nyugodni a fantáziánkat. Valahányszor elhaladtunk a ház előtt újabb és újabb kérdések ébredtek bennünk, amelyekre mint külső szemlélő sohasem kaphattunk [...tovább]Országos szinten is ritka a Lemhényihez hasonló Gerontológiai Rehabilitációs és Hospice Korházotthon

 

 

 

A 1990 április 28-án létrehozott SZENTKERESZTY STEPHANIE KÓRHÁZ ALAPÍTVÁNY célul tűzte ki, hogy a román társadalom [...tovább]
Transindex - eTransylvania Egyesület

A verseny véget ért.

Köszönjük a játékot.

Kommentek

Advent Ottományban

ARA:nem tudom mi a bajod ottományal szerintem klasz egy falu!!!:D [tovább]
[Wondrák Mónika Mercédesz, 2010. márc. 27.]

A hétfalusi Borcsa-Kiss „dinasztia”

Irk Rékától kérdezném, hogy ismeri e a családja felmenőit. Ha igen, akkor [...tovább]
[Rihmer Aurél, 2010. márc. 16.]

Varsolc legnagyobb családfája

Örvendünk hogy ennyire részletesen letudtátok vezetni a család tagjait .NAgyon [...tovább]
[SZ DÉNES BERTA, 2010. márc. 10.]

A gelencei Finta család

A feleségem Finta Márta, Kiskunhalas-i születésű. Édesapja néhai Finta Bálint, [...tovább]
[Farkas István, 2010. márc. 5.]

Blénessyek Gyergyószentmiklóson

A nagyapám Blénessy Imre szül1887 az édesanyám Blénessy Erzébet szül1922 nov 5 [...tovább]
[Baranyi Lászlőné , 2010. febr. 19.]

“Örmény hajnal”

sajnos a marosvásárheji dudutz és novákcsaládokrol semmi szo sem esik pedig régi [...tovább]
[waitsuk péter, 2010. febr. 8.]

Okos-Rigók fája

Gratulalok ez egy igazi szep munka [tovább]
[BENK, 2010. febr. 2.]

Kommentek
  Creative Commons License

Szabályzat GyIK Mi ez? Kontakt Partnerek, támogatók Az első Webvidék Címoldal Transindex eTransylvania Egyesület