Webvidék - Tedd fel a pontot az internetre
Fujitsu Siemens Romania
 

Támogatóink


Youth in Action

Brinel

Departamentul pentru Relatii Interetnice

Sigma Towers

AMM Design


Médiapartnereink


Kolozsvári Rádió

Krónika

Erdély FM - a bizalom hangja

RTV magyar adás

Profi Rádió

Gépház
Sajtóanyag - a Webvidék második kiadásának kiértékelője
2009. január 10.

Bemutatás

A Webvidék települések közti online vetélkedő célja bevezetni a vidéken élőket az internet aktív használatába, a tartalomgyártásba. A településeknek eddig nem volt lehetőségük őszintén megmutatni magukat az interneten, ezen változtat a Webvidék. A verseny hozzásegít egy alternatív, őszinte kép kialakulásához a résztvevő településekről, amely új megvilágításba helyezi az erdélyi vidéket, hozzájárul az Erdélyről kialakult kép árnyalásához.
A csapatok a településen működő civil szervezetekkel együttműködve nevezhettek be a versenybe, hiszen e verseny további célja az erdélyi magyar helyi civil szervezetek mozgósítása, illetve a kapcsolathálójuk fejlesztéséhez való hozzájárulás.
A Webvidék második, 2008. őszi kiadása, amelyet a webvidek.ro címen lehetett nyomon követni, október 16-december 17. között zajlott, összesen kilenc egyhetes és három háromhetes próbával, amelyek a települések lakói, épületei, történetei, hagyományai köré épültek.

Értékelés

Kiegyensúlyozott és meglepően színvonalas mezőnyt láthattunk a Webvidék őszi kiadásán: a mintegy 5-8 csapatból álló élboly izgalmas versenyének lehettünk tanúi, ahol gyakran egészen kis pontkülönbség döntött egy-egy dobogós helyről. A bejegyzéseket tekintve a többiek sem maradtak le látványosan – alig akadt kifejezetten gyengének mondható munka, minden csapat olyan bejegyzéseket töltött fel, melyek élvezhető és releváns információkat nyújtanak a településről.
Gyakran találkozhattunk olyan pályamunkával, mely professzionális újságírókkal megegyező színvonalon dolgozta fel az adott témát; sőt, talán azt is mondhatnánk, hogy a csapatok hozzászoktatták ehhez az olvasókat és a zsűrit. Láthattunk igényes, aprólékos kutatómunkával felépített bejegyzéseket (ilyen volt például a családfa-próba), és magával ragadó, jókedvű és végtelenül ötletes munkákat, például az őrült szánkó-próba kapcsán. A csapatok a település közterének áttervezéséről szóló feladat során bebizonyíthatták, hogy van elképzelésük arról, mihez lehetne kezdeni a településük eddig kihasználatlan potenciáljával,  a hagyományos munkaeszköz bemutatásával pedig a lassan feledésbe merülő, hagyományos foglalkozásokat örökítették meg.
Mindezek a bejegyzések nem jöhettek volna létre, ha a csapatok nem találják meg a módját annak, hogy miként tudnak a lehető legjobban együttműködni; ha nem tapasztalták volna ki azt, hogy melyek a csapattagok erősségei, miképpen lehet a legjobb teljesítményre sarkallni mindenkit, legyen az "állandó" munkatárs, vagy hébe-hóba besegítő falubéli. Mert a Webvidék-csapatok látogatása során azt tapasztaltuk, hogy a csapatok mögött gyakran tucatnyi segítő, drukker és közönségszavazó áll, és ezek a csapatok a teljes közösség támogatását és szimpátiáját élvezik.
Azt is megtapasztalhattuk, hogy az egymással versengő csapatok közt lassan kapcsolatok alakultak, sőt, baráti szálak szövődtek; a beszélgetésekből kiderült, szinte mindenki olvasta más csapatok bejegyzéseit, olyan közösségeket ismertek meg, melyekről korábban esetleg nem is hallottak, kialakult egyfajta szolidaritás és egészséges versenyszellem. Volt példa arra is, hogy egy csapat kommentben gratulált egy másik csapat munkájának.  Úgy gondoljuk, nem elrugaszkodott kijelenteni, hogy lassan egy Webvidék-közösség van kialakulóban.

A Webvidék számokban

A verseny alatt a Webvidék címoldalára 47 ezren kattintottak, és összesen 62 ezren látogatták meg az oldalt. A csapatok által feltöltött 211 bejegyzéshez közel kétezer hozzászólás és közel ötvenezer szavazat érkezett.

Szervezők, támogatók, partnerek

A Webvidék szervezői: az eTransylvania Egyesület és a Transindex
Támogatók: Az Európai Unió, a Youth in Action (Fiatalok Lendületben) Program révén, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI)
Szponzorok:  Fujitsu Siemens Romania, Brinel, Sigma Towers, AMM Design
Médiapartnerek: Kolozsvári rádió, az RTV magyar adása, Erdély FM, Krónika, Profi rádió

A próbák letölthető formátumban

A verseny végeredménye
Transindex - eTransylvania Egyesület

A verseny véget ért.

Köszönjük a játékot.

Kommentek

Advent Ottományban

ARA:nem tudom mi a bajod ottományal szerintem klasz egy falu!!!:D [tovább]
[Wondrák Mónika Mercédesz, 2010. márc. 27.]

A hétfalusi Borcsa-Kiss „dinasztia”

Irk Rékától kérdezném, hogy ismeri e a családja felmenőit. Ha igen, akkor [...tovább]
[Rihmer Aurél, 2010. márc. 16.]

Varsolc legnagyobb családfája

Örvendünk hogy ennyire részletesen letudtátok vezetni a család tagjait .NAgyon [...tovább]
[SZ DÉNES BERTA, 2010. márc. 10.]

A gelencei Finta család

A feleségem Finta Márta, Kiskunhalas-i születésű. Édesapja néhai Finta Bálint, [...tovább]
[Farkas István, 2010. márc. 5.]

Blénessyek Gyergyószentmiklóson

A nagyapám Blénessy Imre szül1887 az édesanyám Blénessy Erzébet szül1922 nov 5 [...tovább]
[Baranyi Lászlőné , 2010. febr. 19.]

“Örmény hajnal”

sajnos a marosvásárheji dudutz és novákcsaládokrol semmi szo sem esik pedig régi [...tovább]
[waitsuk péter, 2010. febr. 8.]

Okos-Rigók fája

Gratulalok ez egy igazi szep munka [tovább]
[BENK, 2010. febr. 2.]

Kommentek
  Creative Commons License

Szabályzat GyIK Mi ez? Kontakt Partnerek, támogatók Az első Webvidék Címoldal Transindex eTransylvania Egyesület