Webvidék - Tedd fel a pontot az internetre
Fujitsu Siemens Romania
 

Támogatóink


Youth in Action

Brinel

Departamentul pentru Relatii Interetnice

Sigma Towers

AMM Design


Médiapartnereink


Kolozsvári Rádió

Krónika

Erdély FM - a bizalom hangja

RTV magyar adás

Profi Rádió

Gépház
Régi levél/napló próba: a zsűri értékel
2008. október 29.

Első zsűritag

Kedves Versenyzők!

Köszöntünk benneteket és sok sikert kívánunk nektek a Webvidék őszi kiadásán. Úgy tűnik, az első próba alapján bízvást mondhatjuk, hogy igencsak kreatív mezőny vág neki a kilenc hetes megmérettetésnek.

A kiírás értelmében olyan naplót, vagy levelet kellett találnotok, amely valamilyen személyes történetet rögzít. Éppen ezért, bár a maga során éppen olyan jelentőséggel bír az utókor számára egy közintézmény által vezetett hivatalos napló, mint egy magánjellegű dokumentum, mégsem mérhető ez esetben azonos mércével, hiszen a feladat ez utóbbi felkutatására vonatkozott. Ez magyarázza néhány csapat esetében a pontveszteségeket. Mivel a feladat kifejezetten hétköznapi emberek levelezésének, naplójának bemutatására vonatkozott, ezért a történelemírás által számon tartott személyiségek levelezésének, naplójának bemutatása másodlagos jelentőségű, mint ahogyan a gyűjtésből származó anyagok átvétele is csupán színesíti a palettát.

Sajnos olyan csapatok is voltak, amelyek, bár a szövegben utalnak a szkennelt dokumentumra, valamilyen oknál fogva mégsem töltötték azt fel. Ha ennek technikai bonyodalom volt az oka, akkor legközelebb igyekezzetek ezeket kiküszöbölni – forduljatok segítségért a szervezőkhöz, illetve ne hagyják az utolsó pillanatra a feltöltést – hiszen ilyen bakik miatt kárba vész a fáradságuk. Ismételjük: a helyesírásra, szabatos mondatszerkesztésre mindenképpen oda kell figyelni, hiszen egy ügyesen megkonstruált bejegyzés esetében luxus elvesztegetni néhány pontot ilyen könnyedén kiküszöbölhető hibák miatt.

További szempont, hogy az olvasó egyszerűen, világosan megfejthető kódrendszert kapjon. Ha rovásírással írott levelet tennénk közzé, gondolom értelemszerűen mellékelnénk laikusok számára a kulcsot. Jelen esetben a helyzet ugyanaz. Igen gyakran előfordul, hogy az eleve elnyűtt papíron az írás halvány, ráadásul a régies írás olvasása számunkra gondot okoz. Pozitívan értékeltem tehát, ha a csapat rekonstruálta a szöveget, majd mellé illesztette a magyarázatot. Sok nagyszerű bejegyzést olvastam, amit amiatt nem tudtam többre értékelni, mivel egyszerűen nem tudtam elolvasni a primér szöveget.

Ha egyes csapatok történelmi eseményekhez kötik az egyes individuális eseményeket (ez nagyszerű dolog), akkor vigyázzanak arra, hogy elkerüljék a pontatlanságokat. Fontos szempont az is, hogy hogyan biztosították a bejegyzés egyensúlyát. Volt olyan csapat, aki arra korlátozta a magát, hogy néhány hevenyészve odavetett kísérőmondattal útjára bocsássa a ládafiából előkotort dokumentumot.

Ezzel szemben olyan bejegyzéseket is olvashattunk, amelyekben a csapat azon túl, hogy közzétette az adott anyagot, gondot fordított arra is, hogy elhelyezze egy adott történelmi kontextusban, és rekonstruálja, értelmezze a levél/napló írójának munkáját. Általában jó érzékkel emeltek ki a csapatok hosszabb írásokból apró mozzanatokat, amelyek köré építettek fel a bejegyzést, ezáltal is életszerűbbé téve, vagy esetleg háttértörténettel kiegészítve tették izgalmasabbá az amúgy szokványos mondanivalót. Ilyen bejegyzés kettő volt: a varsolci, illetve a gyergyószentmiklósi csapaté. Gratulálok.

A többiek a fent megjelölt szempontok némelyikében kisebb-nagyobb elmarasztalásban részesültek. Ez mindössze annyit jelent, és nem többet – és most visszanyúlnék a kiindulópontomhoz – , hogy a mezőny érezhetően erős. A döntő kérdés nem az, hogy melyik csapat mire képes, hanem, hogy mire hajlandó: mekkora körültekintéssel és odafigyeléssel készít el egy bejegyzést. Éppen ezért roppant kíváncsian várom a fejleményeket és mindenkinek kitartást kívánok.

Második zsűritag

Gratulálok a csapatoknak – mintha nem érződne (főként a tavaszi fordulóban edzett csapatoknál) a kezdeti bizonytalankodás. Ám hogy a kép mégse legyen olyan egyszerű, a régi motorosak mellett van egy egyből az élre törő new entry. A varsolciak mellett tehát külön dicséret a gyergyóiaknak, akiknek mindezzel együtt óvatosabban kellett volna bánniuk a feltöltött adatmennyiséggel, arányokkal. A sok nem mindig több, és ez esetenként a többiekre is vonatkozhat. Az arányokat (kép és szöveg mennyisége, egymáshoz való arányosítása) érdemes jól kiszámítani. Remélem, hogy Piricskéék (mint ahogy a többiek is) kitartanak, mivel – és ezt is meg kell jegyeznem – több újonnan érkezett csapat is igen jól teljesített. Hogy érthető utalást tegyek: jól kupeckedett, vagy jól védte a végeket.

Néhány szót a feltöltött anyagokról. Való igaz, hogy régi levelet, naplót kértünk – ám mivel egy közösségben fellelhető írásos anyagok régisége a csapatokon kívülálló tényező, ez csak egy szempont lehetett, semmiképp nem döntő érv. Így kevéssé lehetett értékelni azt, ha a régiség keresése egyben a funkcionalitás, élvezhetőség rovására ment. Persze, ezen sok esetben segíthetett egy jó minőségű szkennelés vagy fotó, és még többet segíthetett, ha a csapatok át is írták a közölt anyagot: az átírással sok olvasói, értékelői fáradságot meg lehetett volna spórolni, és mindeközben azt is bizonyítani lehetett volna, hogy dolgoztak az anyagon. Ami ide felkerül, azt jó esetben olvasók ezrei fogyasztják – már ha tudják fogyasztani. Ez tehát szempontként ott lebeghet a csapatok előtt a továbbiakban is.

Az átírás mellett a kontextusteremtés is fontos szempont lehet. Azt gondolom, a csapatoknak esetenként körültekintőbben kellett volna eljárniuk, egyrészt abban, hogy jobban feltárják a kontextusokat (ebben segíthetett az, ha a levél, napló birtokosát is faggatták), másrészt abban, hogy pontosabban utánanéznek a körülményeknek. Az első világháborús dátumot (1914 januárja) biztos megemlítik a kollégák, ezért én a bétaiaknak üzenem, hogy Magyarlápos és Szolnok-Doboka megye nincs is olyan messze Küküllő menti falujuktól.

A próbának a másik fontos szempontja az volt, hogy egy alulnézeti perspektívát megvalósítva mindennapi embereket mutasson meg – ezért a nem magánjellegű dokumentumokat nehezen lehetett értelmezni. A folyamodványok, az egyházi dokumentumok, a hadi költségvetések mindenképp érdekesek, de nem magánjellegűek. Példaszerű ebből a szempontból a két holtversenyben vezető csapat megoldása, amelyeknek az anyagából az derül ki, hogyan élték meg a mindennapi emberek a nagy történelmi eseményeket.

Úgy érzem, a verseny jól indult – kitartást, türelmet a csapatoknak. És hogy ne hazudtoljam meg magam: a nyelvi kivitelezésre különösen ügyeljenek.

Harmadik zsűritag

Meglepően jó bejegyzések születtek már az első próba során: mintha a tavaszi Webvidéket abba sem hagytuk volna, az akkori verseny végére kialakult szoros mezőny – úgy tűnik – csöppet sem lazult. És az új csapatok – egy-két technikai jellegű malőrtől eltekintve – simán tartják a szintet.

Mivel az előttem szólók elég részletesen kivesézték már az első próbára beérkezett bejegyzéseket, én arra a fogas kérdésre próbálnék válaszolni, mely valószínűleg mindannyiotokban felmerült, és amely körülbelül így hangzik: mégis milyen az ideális bejegyzés? Mit kell tennem ahhoz, hogy maximális pontszámot kapjak?

Nehéz kérdés. Alapszinten nem árt, ha a próba kiírását teljesítitek. Ennyire szoros mezőnyben sok múlik a kis részleteken – például ebben a próbában volt olyan kikötés hogy személyes történetet rögzítő naplót vagy levelet kell keresni. Efölött azonban sok csapat elsiklott.

De ha van tíz, potenciálisan érdekes levél, akkor melyiket töltsük fel? Vagy ha a napló hosszú, hogyan válasszuk ki a közlésre érdemes részeket? Az a legbiztosabb módszer, hogy megpróbáljátok külső szemlélőként olvasni a leveleket. Amelyik számotokra a legérdekesebbnek tűnik, azt nagy valószínűséggel a zsűri is értékelni fogja.

Ugyanígy kell eljárni a bejegyzés felépítésekor: nincs ebben semmi ördöngösség, képzeljétek el hogy most tévedtetek először a Webvidékre, és megnyittok egy bejegyzést. Ha már első olvasásra is minden tiszta és világos, a bejegyzést nem érzitek is túl rövidnek vagy túl hosszúnak, akkor rendben van. Ugyanígy pozitívum, ha minél több információ szerepel a bejegyzésben, persze csak akkor, ha ezáltal nem válik túl kuszává, bonyolulttá vagy unalmassá a szöveg. Lehet (sőt, nem árt) poénkodni, kis kitérőket tenni, hátteret vázolni, de ha egy jó pletykát hallottatok a bejegyzés témájával kapcsolatban, akkor az is jöhet.
Transindex - eTransylvania Egyesület

A verseny véget ért.

Köszönjük a játékot.

Kommentek

Advent Ottományban

ARA:nem tudom mi a bajod ottományal szerintem klasz egy falu!!!:D [tovább]
[Wondrák Mónika Mercédesz, 2010. márc. 27.]

A hétfalusi Borcsa-Kiss „dinasztia”

Irk Rékától kérdezném, hogy ismeri e a családja felmenőit. Ha igen, akkor [...tovább]
[Rihmer Aurél, 2010. márc. 16.]

Varsolc legnagyobb családfája

Örvendünk hogy ennyire részletesen letudtátok vezetni a család tagjait .NAgyon [...tovább]
[SZ DÉNES BERTA, 2010. márc. 10.]

A gelencei Finta család

A feleségem Finta Márta, Kiskunhalas-i születésű. Édesapja néhai Finta Bálint, [...tovább]
[Farkas István, 2010. márc. 5.]

Blénessyek Gyergyószentmiklóson

A nagyapám Blénessy Imre szül1887 az édesanyám Blénessy Erzébet szül1922 nov 5 [...tovább]
[Baranyi Lászlőné , 2010. febr. 19.]

“Örmény hajnal”

sajnos a marosvásárheji dudutz és novákcsaládokrol semmi szo sem esik pedig régi [...tovább]
[waitsuk péter, 2010. febr. 8.]

Okos-Rigók fája

Gratulalok ez egy igazi szep munka [tovább]
[BENK, 2010. febr. 2.]

Kommentek
  Creative Commons License

Szabályzat GyIK Mi ez? Kontakt Partnerek, támogatók Az első Webvidék Címoldal Transindex eTransylvania Egyesület