Webvidék - Tedd fel a pontot az internetre
Fujitsu Siemens Romania
 

Támogatóink


Youth in Action

Brinel

Departamentul pentru Relatii Interetnice

Sigma Towers

AMM Design


Médiapartnereink


Kolozsvári Rádió

Krónika

Erdély FM - a bizalom hangja

RTV magyar adás

Profi Rádió

Közönségszavazat: 278Gyergyói Piricske
Helyezés Próba Forduló Összesített
5 2 2Blénessyek Gyergyószentmiklóson

Versenyszám: A település legnagyobb családfája

Versenyző: Gyergyói Piricske (Gyergyószentmiklós, Hargita megye)

2008.
nov.
5.

       Blénessy Jenő bácsit életszeretete tette kortalanná, 92 évesen is fiatalokat megszégyenítő érdeklődést tanúsít a közélet iránt. A Salamon Ernő Gimnázium 100 éves jubileumi ünnepségén mint a legidősebb diák vehette át az emléklapot. Minden alkalmat megragad, hogy meséljen a múlt történéseiről, a régi Gyergyószentmiklósról, és annak neves embereiről. Nem véletlen hát, hogy családfakutató utunk első állomása az ő otthona volt.

Jenő bácsi és a „múlt”

Jenő bácsi és a "múlt"

 

       Jenő bácsi boldogan vette elő féltve őrzött kincseit, és mesélt a régiekről. Elmondásából megtudtuk, hogy a Blénessy család eredetével mások is foglalkoztak: Dr. Belényessy László tanár, Belényessy Alajos MÁV-felügyelő, Belényessy Alajos zákánytelepi tanár. Az ő kutatásaikat is felhasználta Jenő bácsi saját családfája elkészítéséhez.
       Csapattagunk, Enikő szintén Blénesi lány, érthető tehát, hogy érdekeltek voltunk mélyebbre ásni a témában. Így jutott a birtokunkba egy több mint 5 méter hosszú, 1 méter széles papírlapon található, 14 generációra kiterjedő Blénessy/Blénesi/Blénesy családfa, melyet Illyés Kincső nyugalmazott tanárnő állított össze nagy szorgalommal.

eniko

Enikő megtalálta saját magát a családfán

 

       Dr. Belényessy László a család és név eredetével kapcsolatosan beható kutatások eredményeként arra a megállapításra jutott, hogy a família Belényes helységből származik, nevüket is innen kapták, beleértve a gyergyóiakat is.  Bunyitai Vince a családot a Csanád nemzetségbe helyezi, Anonymus szerint pedig Csanád Szent István unokatestvére volt. A Belényessy név már a XIII. sz. elején okiratban szerepelt, amikor ugyanis Váradon Szent László alapított latin szertartású püspökséget, az addig ott székelő görög keleti püspökséget a Beleknese fiainak földjére  ‒ „In terra filiorum Beleknese” – telepítette, III. Ince pápa fennmaradt levele szerint. A Belényessy családnak több neves tagja volt: Bunyitai Vince a nagyváradi püspökség történetében említi, hogy 1377-ben Belényesi őrkanonok Váradon, Hunyadi János udvarában pedig egyszerre négy Belényesi testvér szolgált. Minden erdélyi fejedelem udvarában volt a családból valaki jelentős udvari állásban, méltóságban ‒ voltak közöttük haladó szelleműeknek nevezhető családtagok is.
       A családnevet több formában használták. Az is megtörtént, hogy egyazon dokumentumban több alakban szerepelt.  A Magyar Országos Levéltárban őrzött hiteles feljegyzések azonban semmi kétséget nem hagynak az iránt, hogy a Bleniessy és a Belényessy család azonos. Ma már Gyergyószentmiklóson a Blénessy, Blénesi, Blénesy írásmód használatos.
       Gyergyószéken a Blénessy család olyan mély gyökeret eresztett, hogy összetartva, zárkózottságban több századon át megmaradtak. A gyergyószéki ág 1600 előtt is Gyergyóban lakott. Jenő bácsi szerint: „Egy vagy két család lehetett akik Belényesről ideköltöztek határvédő feladattal”, de van aki úgy tudja, hogy vándorárus telepedett le a városban, és gyergyói lányt vett feleségül.
       A vallás lényeges tényező annak megállapítására, hogy a családból valaki a gyergyószentmiklósi vagy a másik ághoz tartozik-e: Gyergyóban mind római katolikusok. Ugyanilyen meghatározó tényező a Blénessy névhasználat is, mert így csak a gyergyóiak írták, egy-két kivétellel.

fa

 

 

fa3

fa4

Blénessy családfa

 

       Mivel a fellelt teljes családfa hatalmas és száraz adat - összesen 794 név található rajta, ha a házastársakat nem számítjuk - ezért nem törekedhettünk arra, hogy az egészet rögzítsük a honlapon. Az emlékekben megőrzött érdekességek továbbadását és maradandóvá tételét tartottuk szem előtt. 

lepedo

Az Ilyés Kincső által megrajzolt óriási családfa

 

       A legelső adatolható ős Blénessy István ( - 1646), 1602-ben lustrált Gyergyószentmiklóson mint lófő. 1608. június 10-én privilegiális levelet kapott Báthori Gábortól, melyet Rákóczy György 1635. november 12-én megerősített. 1615. március 24-én Bethlen Gábortól címeres nemeslevelet kapott. 1629-ben a regestrumban történt bejegyzés szerint magának és feleségének helyet váltott a templomban az első rendben. Szintén a regestrumba történt bejegyzés szerint 1946-ban halt meg, felesége pedig 1655-ben.

nemeslevel

Blénessy István nemeslevele 1615-ből

 

       A gyergyószentmiklósi család legendás alakjai közé tartozik Blénessy Sándor (1856-1937) táborszernagy, aki Ferenc József legbizalmasabb tanácsadói közé tartozott. Róla a következő történetet mesélte Jenő bácsi:
       „Fiatal korában is katona akart lenni, el is ment katonaiskolába, ahol kadét korában egy alkalommal átszökött a kerítésen, mert észrevette, hogy arra megy Ferenc Jóska, és megkérte, hogy legyen a bérmakeresztapja. Kapott  is ezért  vagy 20 – 30 nap áristomot, és nem mehetett kimenőre, de az Öreg elvállalta a keresztapaságot.”

blenessys

Blénessy Sándor

 

       Jenő bácsi nagyapja, Blénessy Balázs 1842. és 1907 között élt.  Jenő bácsi gyerekkorából emlékezett a '48-as nótára, melyet Balázs apó szívesen énekelt a térdén lovagoló unokának:

„Megjött a levél fekete pecséttel,
Megjött az orosz százezer legénnyel.
Százezer legény van a harc mezején,
Sírhatsz Bözsikém, nem leszel az enyém.

Sírhat, zokoghat az az édesanya,
Kinek két fia van a háborúba'.
Kezét vagy lábát a golyó elviszi,
Meg sem hal szegény, élve eltemetik."

      Jenő bácsi édesapjáról, Blénessy Jenőről (1876-1943), az első világháborúban szolgált tűzérmegfigyelő őrmesterről is tudott érdekes történetet mesélni:
      „Amikor az apám a székely hadosztályból hazajött, Gyergyóban az állomáson a román rendőrök várták '21-ben, és egyszer bevitték a rendőrségre: a császárszakálláért lehúztak neki 25 botütést és azután engedték haza, hogy négyévi frontszolgálat után lássa meg a családját.”

csalad

Néhai Blénessy Jenő, Balogh Ilona; a testvérek közül: Gabriella, Ladiszla, Anna

 

       „A katonai hagyomány benne van a családban.” - vallja Jenő bácsi. Saját élete bizonyság erről, hisz a második világháborúban a 9. határvadász dandár-parancsnokságon vezérkari anyagi segédtisztként teljesített szolgálatot, később pedig a 27. gyaloghadosztály-törzs anyagi segédtisztje volt. 1945-ben amerikai hadifogságba esett Rosenbergnél, de fogva tartói néhány nap múlva átadták az oroszoknak. 1948-ban tért haza a hadifogságból.

Jeno bacsi

Jenő bacsi katonaként - egy fogolytársa rajzolta le

 

      Az elmúlt század nagy és szomorú történelmi eseményei – főleg Trianon – rengeteg családot megbolygatott, szétszórt, így a gyergyószentmiklósi Blénessyeket is. Ma már a világ több részén élnek elszármazottak, és élni fognak mindaddig, amíg lesz, aki továbbviszi a nevet. Jenő bácsi szavai bizakodóak:
      „Nekem az a szerencsém van, hogy van két fiam, a két fiam után három fiúunokám, akik továbbviszik a nevet.”

… és vannak dédunokák, aki mosolyogva tekintenek a jövőbe.

dedi

Blénessy Erzsébet Alex-szel, a legidősebb dédunokávalKövesse Gyergyói Piricske bejegyzéseit RSS-el

Írj megjegyzést

Név: 

E-mail: (nem publikus) 

Kötelező a képen látható karaktereket beírni.
(A nagybetűk számítanak)
  

Megjegyzés (max. 1000 karakter)

* minden mező kitöltése kötelező

Gyergyói Piricske
2008. november 25. 00:06

Kedves Blénessy István!

Igazi öröm számunkra, hogy segíthetünk felvenni a kapcsolatot a rokonaival!! Már egészen biztos, hogy nem hiába készítettük ezt a bejegyzést! Kérjük, amikor van ideje írjon a következő címre: magyarilevi@yahoo.com - és megadjuk az elérhetőségeket.

Üdvözlettel: Gyergyói Piricske vidám csapata

Dipl.Ing.Blénessy Péter
2008. november 24. 22:39

Jó érzés ha van akinek a családfa összeálljtásához ideje, kedve akaratja van. Köszönöm. Péternek felesége Mária gyermekei: Gabriela és Tibor Kassa, 2008.11.24.

Blénessy István (Gyergyószentmiklósi)
2008. november 24. 17:42

gratulálok a családfához egy részlete nekem is megvan Kassán, hiányzik a címer (szinesben). Voltam gyergyóban 1972-ben az ocsémmel Péterrel. Szeretnék internet kapcsolatot távoli rokonaimmal ha
lehetséges. Kezdetnek ennyi.udv egy bléniessy (gyergyói) leszármazott a felvidékrol B. István

Pupák Felméri Zsuzsa
2008. november 10. 10:13

Gratulálok, nagyon ügyesek vagytok. Szoritok Nektek és ezért gondolom nyerni is fogtok. Örvendek, hogy végre itthon is tevékenyek a fiatalok és nekik/nektek köszönhetően életre kel a város.

estei
2008. november 10. 09:55

Mindig keressük a múlt szépséges nyomait és micsoda kincsekre lelünk, nem igaz? És úgy tűnik, hogy a menyasszonyi láda csak a kezdet volt...;)
Nagyszerű munka! Sok sikert a továbbiakhoz!

Eperjessy Kinga
2008. november 9. 11:14

Udvozlom az Oldalt!
Erdekelne,hogy hol kell elkezdeni a keresest ami a csalad eredeterol szolo dokumentumokat illeti?Anyakonyvvezetoknel,egyhaznal?Koszonom

Gyergyói Piricske
2008. november 7. 18:49

Kedves Gyirgyo!

Mi egy számunkra érdekesenk vélt család eredetét kezdtük el kutatni. Munka közben derült ki, hogy milyen mély gyökere van, és milyen sokakat érdekel a múlt. A családról különböző személyeknél található adatokat összegeztük, Jenő bácsival pedig hangfelvételt készítettünk, és pontosan idéztük szavait. Tudtunkkal publikálva sehol nem volt.

Zsolt
2008. november 7. 17:41

Gratulalok, nagyon szep munka!!!

Gyirgyo
2008. november 7. 17:06

Ez mind szep es jo de van egy olyan erzesem hogy ezt a kutatomunkat mar valaki elvegezte elottetek es azert az nem az igazi.

Berni
2008. november 7. 15:53

Gratulalok a kitartasotokhoz! Szep munkat vegeztetek!;)

Tovább: 1-10 | 11-20 | 21-26
Transindex - eTransylvania Egyesület

A verseny véget ért.

Köszönjük a játékot.

Kommentek

Advent Ottományban

ARA:nem tudom mi a bajod ottományal szerintem klasz egy falu!!!:D [tovább]
[Wondrák Mónika Mercédesz, 2010. márc. 27.]

A hétfalusi Borcsa-Kiss „dinasztia”

Irk Rékától kérdezném, hogy ismeri e a családja felmenőit. Ha igen, akkor [...tovább]
[Rihmer Aurél, 2010. márc. 16.]

Varsolc legnagyobb családfája

Örvendünk hogy ennyire részletesen letudtátok vezetni a család tagjait .NAgyon [...tovább]
[SZ DÉNES BERTA, 2010. márc. 10.]

A gelencei Finta család

A feleségem Finta Márta, Kiskunhalas-i születésű. Édesapja néhai Finta Bálint, [...tovább]
[Farkas István, 2010. márc. 5.]

Blénessyek Gyergyószentmiklóson

A nagyapám Blénessy Imre szül1887 az édesanyám Blénessy Erzébet szül1922 nov 5 [...tovább]
[Baranyi Lászlőné , 2010. febr. 19.]

“Örmény hajnal”

sajnos a marosvásárheji dudutz és novákcsaládokrol semmi szo sem esik pedig régi [...tovább]
[waitsuk péter, 2010. febr. 8.]

Okos-Rigók fája

Gratulalok ez egy igazi szep munka [tovább]
[BENK, 2010. febr. 2.]

Kommentek
  Creative Commons License

Szabályzat GyIK Mi ez? Kontakt Partnerek, támogatók Az első Webvidék Címoldal Transindex eTransylvania Egyesület