Webvidék - Tedd fel a pontot az internetre
Fujitsu Siemens Romania
 

Támogatóink


Youth in Action

Brinel

Departamentul pentru Relatii Interetnice

Sigma Towers

AMM Design


Médiapartnereink


Kolozsvári Rádió

Krónika

Erdély FM - a bizalom hangja

RTV magyar adás

Profi Rádió

Közönségszavazat: 692Csíkmadarasi MIFOR (MI-4-U)
Helyezés Próba Forduló Összesített
11 14 16Zsigmond Malom Csíkmadarason

Versenyszám: A település legérdekesebb, legkülönlegesebb épülete

Versenyző: Csíkmadarasi MIFOR (MI-4-U) (Csíkmadaras, Hargita megye)

2008.
nov.
12.

 

Épület megnevezése:

Zsigmond Malom

Elérhetőség: Csíkmadaras, Felszeg utca, 629 szám

Tulajdonos: Gáll Levente

 

 

E feladat során nem volt egyszerű kiválasztanunk a megfelelő épületet, hiszen Csíkmadarason több érdekes és különleges épület van, úgy építészeti stílusát, mint hagyományőrző jellegét tekintve.

Csapatunk a falu legvarázslatosabb épületét választva bemutatja, hogy miért éppen e mellett az épületegyüttes mellett született döntés:

Csíkmadarasról sokan tudják, hogy fazekas múltja van, mert nem volt olyan család amelyikben ne foglalkoztak volna fazekassággal, „Madaras, hól a pap is fazekas” – tartja a mondás, amelyet Orbán Balázs tett szállóigévé.

  

A fazekasság mellett fakitermeléssel is foglalkoztak a madarasiak, a vápészi részen a Madaras – patak mentén 34 fűrészmalom, a faluban pedig 2 lisztmalom működött. Szekérrel, kóborral szállították a madarasiak a deszkát, fazekas edényeket az ország minden részére, a cserébe kapott gabonát e 2 lisztőrlő malomban őröltették meg.

 Mára 1 vízi malom maradt fenn a faluban, ami már műemlékké van nyilvánítva, több, mint 101 éves – ez pedig a Zsigmond Malom.

 Jelenleg a néhai liszt őrlő molnár Zsigmond Ignác unokája családjával vendéglátást működtetésébe kezdett, így a malom restaurálás, gát erősítés alatt van.

Múlt század eleinél is régebbi hangulat fogad, három felcsíki gerendaházat találunk az udvaron, melyekbe a földben vezettették be az áramot. Terveik között szerepel további két ház építése, mert ahhoz, hogy a vállalkozás bekapcsolódhasson a nagyobb turisztikai vérkeringésbe, legalább egy busz utasai részére kell szállást biztosítani, meséli Gáll Levente tulajdonos.

Az egyik ház teljesen a múzeum szerepét fogja betölteni, hiszen a család gazdag néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik.

Gáll Levente öt évvel ezelőtt gondolt arra, hogy turisztikai létesítményt hozzon létre valahol Felcsíkon. Ugyanis amikor idegenvezetőként dolgozott, észrevette, hogy ezen a vidéken eléggé kevés turisztikai elképzelés alapoz tájba illeszkedő hagyományos építkezési formákra és a hagyományos értékeket bemutató életmódra. A Csernátoni Falumúzeum és gazdag gyűjteménye, valamint a gyimesbükki Deáki András vendéglátóegysége példája ihlette. Amikor a sors úgy hozta, hogy felesége részéről a családhoz került a madarasi Zsigmond-malomtanya, nekifogott gyakorlatba ültetni elképzeléseit.
Az elején csak a családi ház és a malom felújítására gondoltak, de amikor tisztázódott a tulajdonjogi helyzet, és az egész ház a területtel együtt a birtokukba került, akkor döntöttek úgy, hogy turisztikai vállalkozást indítanak.
Hamarabb is nekifogtak volna, de amíg nem lett kész a telekkönyvezés, nem pályázhattak. Nagyon fontos volt az önbizalom, hiszen az első lépéseknél nem lehetett látni, hogy a terv megvalósulhat-e vagy sem.

Göröngyös út vezetett a Zsigmond Malomtanya vendéglátói egység megszületéséhez, a pályázatot a SAPARD-programban az utolsók között fogadták el, sőt bizonyos költségtételekre nem kaptak támogatást, például a bekötőút létrehozását nem finanszírozták. Két év alatt felépült a Zsigmond-malomtanya, ahol bele lehet kóstolni elődeink életmódjába. Három házat építettek az udvaron, ezek hagyományos ácskötéses gerendaházak, hasított zsindellyel befödve. Hasonló módon építkeztek Csíkban évszáza­dokon keresztül elődeink.

 Tájba illeszkednek, kívülről teljesen megőrizték az eredeti formát, belülről egy kicsit kellett változtatni rajtuk. Ha meg is maradt a háromosztatú, pitvaros beosztás, át kellet alakítani, hogy a mai igényeknek is megfeleljen. Mindegyikben korszerű fűtés és fürdőszoba található, hogy a vendég a megfelelő komfortot is megkapja, de a bútorok, terítők, szőnyegek, függönyök hagyományosak – sorolja Gáll Levente. 

A helynek megvan a saját varázsa, története. A malmot felesége dédapja, Zsigmond Béla vette a madarasi molnártól. Birtokos gazdaember lévén cséplőgéppel is rendelkezett, úgy gondolta, hogy a saját gabonáját meg is őrölheti. Mivel korán elhunyt, bérbe kellett adni az épületet addig, míg a fia felcseperedett. Zsigmond Ignác a régi helyébe a múlt század elején korszerű malmot épített, az emblematikus molnár figurája nyomán mai napig Zsigmond Malomként emlegetik a tanyát egész Felcsíkon, amíg ő élt, a malom is működött.

Gáll Levente egyik terve, hogy megírja a malom részletes történetét.

1991-ben az építményt műemlékké nyilvánították, jó állapotban meg­őrizték. Most is üzemelhetne, ha lenne, ami hajtsa, de a három évvel ezelőtti árvízben a gát leszakadt. Egyedül az egykori raktárhelyiségét alakították át, ebédlő lett belőle. Bensőséges családi hangulat fogad itt, a Gáll házaspár minden részletre figyelt. A család fotóhagyatékát is példás módon felújították.

Világháborúkat megélt dédapák, dédanyák, ükanyák és ükapák arcképe tekint ránk, az emeleten pedig női népviseletből álló gazdag gyűjtemény és szövőszék található.
„Ahogy nekifogtunk a saját házunk táján gyűjtögetni, egyre jobban belelovaltuk magunkat és a rokonságunkat is körbekérdeztük, így alakult ki közel ötven fotóból a családunk képes története. Ezeket egy fotós barátunk restaurálta, és korhű rámákkal keretezte. A népviselet-gyűjteményt nagyrészt Domokosról hoztuk, most kezdtünk Madarason is gyűjteni. Szövést, fonást, kenyérsütést már lehet nálunk tanulni.

 Jövőre egy mintafarmot is be szeretnék rendezni, ha a vendég bele akar kóstolni az állattenyésztés rejtelmeibe, itt kipróbálhatja magát. A felcsíki népdalokat és néptáncokat is megismertethetjük vele, ha igényli, hagyományos népzenével, néptánccal tudunk neki szolgálni, domokosi adatközlő zenészekkel. De választhatja a könnyedebb műfajt is, mert itt Madarason van vonós- és fúvószenekar is, ők is biztosíthatnak számára egy kellemes estét. Úgy érzem, sajátos kínálattal kell fogadnunk a vendégeket, ami nemcsak újdonságot, hanem kulturális és emberi értéket is képviselhet számára.

Nem versenyezhetünk a könnyebben megközelíthető nyugati panziók komfortjával, mi a saját értékeinkkel, jellegzetességeinkkel tudunk számukra falusi idillt és felejthetetlen élményt biztosítani” – összegzett Gáll Levente.

A képek önmagukért beszélnek, ezért választottuk csapatunkkal településünk legérdekesebb, legkülönlegesebb épületét, ugyanakkor egész Csíkban párja nincs e Malomtanyának.

 

 

 

 

www.zsigmondmalom.ro

 

 

 

 

 

Vendégházak mind ilyen hagyományos csíki építészeti stílussal építve

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kövesse Csíkmadarasi MIFOR (MI-4-U) bejegyzéseit RSS-el

Írj megjegyzést

Név: 

E-mail: (nem publikus) 

Kötelező a képen látható karaktereket beírni.
(A nagybetűk számítanak)
  

Megjegyzés (max. 1000 karakter)

* minden mező kitöltése kötelező

Hedda
2009. július 6. 10:26

Kedves Timi és Levente !
Felejthetetlen élményben részesítettetek az elmúlt héten ! Mindenkinek szívből ajánlom ezt a helyet, mert ilyen vendégszeretetet, ellátást, gondoskodást még sehol nem kaptam!
Isten áldását küldöm Nektek és családtagjaitoknak mindezért szeretettel...!

Zsók Mária
2009. június 18. 10:21

Kedves Timea és Levente!
Igazi, székely vendégszeretetek, lelkesedésetek magával ragadó.Kívánjuk, hogy sokan megtapasztalják ezt. Áldja meg az Úr életeteket és munkátokat szeretett Családotok körében.Csíkmadaras büszke lehet rátok!
Zsók Marika és barátai

fERENCZI GYÖRGY
2008. december 14. 12:45

NAGYON JOL ÉREZTÜK MAGUNKA NÁLATOK S MÁSOKNAK IS EZT KIVÁNJUK . A GEORGE UTÁN KUKAC. GEORGE ROMAIROL.

Krisztina
2008. december 2. 15:33

Sajnos, a képek nem jelennek meg a honlapon. Pedig nagyon vonzó környezet, szépek a házak, az izléses berendezés, hangulatos, csendes a környezet és a Tulaj is nagyon kedves.

Szocs Brigitta
2008. november 17. 03:41

Innen a messzi tavolbol is szurkolok nektek! Fel a fejjel, nagyon ugyesek vagytok!!!!

Vancsa Zsuzsa
2008. november 16. 00:33

Tovabbra is sikert!!

Péter Emese
2008. november 14. 18:11

Hajrá!Csak így tovább! Nagyon ügyesek vagytok!

Ildikó
2008. november 14. 10:24

Köszönjük szépen az értékelő kommenteket, jól esik minden bátorító szó, hiszen sok munka van mögötte és éles a verseny. Köszönjük!

petres monika
2008. november 13. 23:10

nagyon szépek nagyon ügyesek vagytok hogy ilyenekkel foglakoztok, ,gratulálok. Csak igy tovább, további sikereket nekd és a társaidnak

Péter Katalin
2008. november 13. 08:49

Gratulálok!
Nagyon ügyesek vagytok. Csak így tovább!

Tovább: 1-10 | 11-11
Transindex - eTransylvania Egyesület

A verseny véget ért.

Köszönjük a játékot.

Kommentek

Advent Ottományban

ARA:nem tudom mi a bajod ottományal szerintem klasz egy falu!!!:D [tovább]
[Wondrák Mónika Mercédesz, 2010. márc. 27.]

A hétfalusi Borcsa-Kiss „dinasztia”

Irk Rékától kérdezném, hogy ismeri e a családja felmenőit. Ha igen, akkor [...tovább]
[Rihmer Aurél, 2010. márc. 16.]

Varsolc legnagyobb családfája

Örvendünk hogy ennyire részletesen letudtátok vezetni a család tagjait .NAgyon [...tovább]
[SZ DÉNES BERTA, 2010. márc. 10.]

A gelencei Finta család

A feleségem Finta Márta, Kiskunhalas-i születésű. Édesapja néhai Finta Bálint, [...tovább]
[Farkas István, 2010. márc. 5.]

Blénessyek Gyergyószentmiklóson

A nagyapám Blénessy Imre szül1887 az édesanyám Blénessy Erzébet szül1922 nov 5 [...tovább]
[Baranyi Lászlőné , 2010. febr. 19.]

“Örmény hajnal”

sajnos a marosvásárheji dudutz és novákcsaládokrol semmi szo sem esik pedig régi [...tovább]
[waitsuk péter, 2010. febr. 8.]

Okos-Rigók fája

Gratulalok ez egy igazi szep munka [tovább]
[BENK, 2010. febr. 2.]

Kommentek
  Creative Commons License

Szabályzat GyIK Mi ez? Kontakt Partnerek, támogatók Az első Webvidék Címoldal Transindex eTransylvania Egyesület