Webvidék - Tedd fel a pontot az internetre
Település:
Kovászna (Covasna)
Megye:
Kovászna (Covasna)

infinityCsapattagok

 • › Mikola Zoltán (45, cégvezető)
 • › Csoma István (36, Közgazdász)
 • › Gergely Kovács Katalin (32, Óvónő)
 • › Tordai Cecilia (30, Igazgató: Művelődési Ház Kovászna)
 • › Ambarus Andor (17, diák)
 • › Mátyás Timea-Bernadett (16, diák)
 • › Mátyás Lilla-Andrea (14, diák)
 • › ifj. Mikola Zoltán (16, diák)
 • › ifj. Sarkadi Attila (16, diák)
 • › Beder Lóránd (17, diák)
 • › Ferencz László (16, diák)
 • › Thiesz János (45, közgazdász)
 • › Thiesz Mária-Magdolna (74, nyugalmazott könyvelő)
 • › Mikola Márta (40, titkárnő)
 • › Kádár Gyula (41, Villamosmérnök)

A településről

13000 lakosú fürdőváros, a kárpátkanyarban fekszik 650 m tengerszint feletti magasságban, a legendás tündérvár lábainál. Természeti adottságairól nem mondhatunk szebbet , mint a múlt század hírneves tudósa, Hankó Vilmos: “A falu egyik szélén síkság, a más ik részén erdővel borított hegyek… A havasok közé mélyen felnyúló völgyéből a Kovászna vize törtet le hangos csattogással.” 1876 előtt Kovásznafalva a történelmi Orbaiszék központja volt, 1952-ben nyilvánították várossá. Különleges geológiai adottságokkal rendelkezik, ugyanis rendkívül gazdag a vulkáni utóműködések eredményeként keletkező szén-dioxid gázkitörésekben (mofetták) és szénsavban bővelkedő ásványvizekben. Ezáltal méltán rászolgált “az ezer borvízforrás városa” névre. A város nevezetessége a központban lévő Pokolsár: a szénsavas-sós ízű iszapvulkán, ma már viszonylag csendes “fortyogó”. Kovászna ásványvizei és gőzlői számos betegség (szív-és véredény ) kezelésére javallottak. A központban Kőrösi Csoma Sándor szobra látható. E híres kutató nevét viseli városunk iskolája is. Innen indultak híres elődeink: Ignácz Rózsa, írónő; Fábián Ernő, közíró, filozófus; Kádár László, geográfus, afrikautazó; Gazdáné Olosz Ella, textilművész; Zágoni Attila, író, pamfletista. A „Tündérvölgyben” működik az ország legrégebbi és legnagyobb szívgyógyászati központja, melynek kezelőközpontja, mofettája 1972 óta közel ezer gyógyulni vágyó személy befogadására képes. Még megtalálható a világszinten is műszaki ritkaságnak számító “sikló” maradványa, amely Kovásznát az 1030 m magasságban lévő Kommandóval kötötte össze. A ferde síkon való esés (gravitációs energia) elve szerint működött. A hajdani gőzmozdonyos „nosztalgia-kisvonat” kovásznai napok alkalmával még látható. A város másik jellegzetessége az oxigéndús tiszta, tipikus kovásznai levegő, amely a települést körülvevő fenyőerdőknek köszönhető.

Partnerszervezet

INFINITY Gyermek és Ifjúsági Egyesület

Az egyesület 2002-ben jött létre, azzal a céllal, hogy főleg a gyerekek és ifjúság számára sportversenyeket szervezzen és Kovásznán lehetőséget teremtsen a sportolásra, valamint fiatal tehetségeket fedezzen fel. Gyakorlatilag az egyesület tevékenysége asztaliteniszedzéssel indult, 10-15 gyerek vett részt az edzéseken ovódáskortól egészen a 18 évesekig. Évente több asztalitenisz- és sakkversenyt szerveztünk a fiatalok számára és részt vettünk a megyei illetve országos szintű versenyeken is. A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület által minden év áprilisában szervezett „Kőrösi Csoma Sándor Napok” rendezvénye keretében megszervezzük a Szobortól-Szoborig című tömeg-versenyfutást, ami a kovásznai illetve csomakőrösi Csoma Sándor szobrok közötti táv lefutását jelenti oda-vissza (6 km). 1999 óta folyamatosan részt vettünk a pápai (magyarország) testvérvárosunk által megszervezett Nemzetközi Játékfesztivál keretében zajló Miniolimpián asztalitenisz, tenisz, úszás, sakk és atlétika sportágakban. 2002-től pedig többnyire a 6-18 éves korosztályú gyerekekkel veszünk részt a rendezvényeken. 2004-ben fogadtuk a Nagykanizsai testvérváros asztaliteniszezőit, akik ping-pongoztak Kovásznán az Infinity egyesület játékosaival és Kézdivásárhelyen a Nagy Mózes Sportklub asztaliteniszezőivel. Szabadidőben vendégeink meglátogatták a Szent Anna tavat és a környéket. Legújabb megvalósításunk a kovásznai Uránia filmklub, amely havonta két művészfilmet vetít.

Elérhetőség:
Tel-fax:+40267-341702


infinity


infinity

Transindex - eTransylvania Egyesület

A verseny véget ért.

Kommentek

Borszék, egy fejlődni vágyó város

Ebben a városban már jártam, és lenyűgözött.Sajnos a viadukthoz nem értem el, de azóta is keresek [...tovább]
[Egréder Károly, 2009. szept. 20.]

A szellem a temetőben

ahham...tök jó [tovább]
[Tinkaa, 2009. aug. 14.]

Kiskürtős-kalács. Kemencében

Nagyon ínycsiklandozó!!!kár hogy nem voltam otthon hogy megkóstolhassam.Üdv Ilusnényje [tovább]
[Kincses Ági, 2009. júl. 27.]

Óriáscseka

még egy komisz megnézte a multi emlékeket
Lala [tovább]
[LALA, 2009. júl. 7.]

Puliszka szívvel-lélekkel

koszi a receptet nagyon hasznos volt a puliszka keszitese szamomra halaszni kellet szia [tovább]
[borika, 2009. júl. 4.]

KommentekTransindex | eTransylvania Egyesület
© 2018 Minden jog fenntartva

Mi ez? Szabályzat Kontakt Gyakran ismétlődő kérdések Partnerek, támogatók Webvidék - tedd fel a pontot az internetre Transindex eTransylvania Egyesület