Webvidék - Tedd fel a pontot az internetre
Település:
Mezőpanit (Pănet)
Megye:
Maros (Mureş)

KalákaCsapattagok

 • › Bíró Botond (29, matamatika tanár)
 • › Pálfi Botond (30, informatikus programozó)
 • › Adorjáni Beáta (34, iskolai titkárnő)
 • › Deák Júlia (53, fizika -kémia tanár)
 • › Deák János (54, iskolaigazgató)
 • › Nagy Ferenc (32, mérnök)
 • › Bodó Előd Barna (24, informatikus)
 • › Székely Ferenc (31, jogász)
 • › Borbély István (28, informatikus programozó)
 • › Asztalos Sándor (28, épitész)
 • › Szilágyi Mihály (26, tanító, egyetemista)

A településről

Mezőpanit község az Erdélyi medence közepén fekszik a kb. 46o34' északi szélesség és a 24o28' keleti hosszúság metszési pontjánál az Erdélyi Mezőség déli peremén, Marosvásárhelytől 13 km-re a nyugati irányba. Adminisztratív-területi felosztás szerint: Maros megye, Mezőpanit község, Románia Köztársaság. 1968-tól Mezőpanit községhez tartoznak a következő falvak: Mezőbergenye, Harczó, Székelykövesd és Csittszentiván. Ezek közül az 1952-1968 közötti időszakban Mezőbergenye és Csittszentiván önálló községek voltak. A terület felszíne jellegzetes mezőségi dombvídék, ahol a dombok átlagos magassága 300-400 m, ritkán haladja meg a 450 métert. Ilyen pl. a Lyuk vagy Oltványtető, amely 477 m magas. A vídékre jellemzőek a széles dombhátak és lankás lejtők, amelyek ritkán haladják meg a 14-16 fokot. Nagy esésű lejtőket képeznek a Marosvásárhely felöli dombok, amelyek helyenként elérik a 40 fokot is. A község területének legalacsonyabb tengerszint fölötti magassága 315 m. Mezőpanit megnevezése az idők folyamán több kisebb eltérést, változást mutat, de a névképzést végig azonosítani lehet. Orbán Balázs a Székelyföld leírása c. művében úgy említi, hogy Panitot első alkalommal az 1332-es pápai dézsmát szolgáló falvak névsorában találta meg, ahol Pambusz néven volt feljegyezve. A Teleki Kódex első kötete 53. lapján egy 1431 dec. 13-án történt feljegyzés Panitjh néven említi. Az 1968-ban kiadott Erdélyi Történelmi Helységnév Szótár második kötetének 30. lapján Panit község nevének további alakulását a következőképpen adja: 1505 – Panith; 1567 – Panijt; 1733 – Penyed; 1760 – Panit; 1835 – Peneth; 1850 – Panat; 1854 – Panit. Az 1567-ből származó pápai nyilvántartás szerint Panit 10 kapuval szerepel. A falu évszázados fejlődése állandó számbeli növekedést mutat- nem a bevándorlás, hanem a természetes szaporulat alapján, - és ez annak a következménye, hogy a panitiak erős, harmonikus közösségben élnek.

Partnerszervezet

Monográfia Alapítvány

A Monográfia Alapítvány 1997-ben lett bejegyezve, mint iskolaalapítvány, felvállalva egyben a népi kultúra és népi hagyományok ápolását Mezőpaniton. Az Alapítvány célkitűzései között szerepelnek: - az oktatói-nevelői tevékenység színvonalának emelése; - kimagasló tanulmányi eredményeket elért diákok díjazása; - ösztöndíjak létesítése tehetséges diákok számára; - ingázó gyerekek útiköltségeihez való hozzájárulás; - a tanulók tudományos, környezetvédelmi és irodalmi tevékenységének támogatása; - értesítők, évkönyvek, monográfiák megjelentetésének támogatása; - kulturális és sportrendezvények támogatása; Jogi és anyagi hátteret biztosít a hagyományos Kézműves tábornak valamint anépi kultura ápolásának Mezőpaniton.

Elérhetőség:
deakjanos2008@yahoo.com


Kaláka


Kaláka

Transindex - eTransylvania Egyesület

A verseny véget ért.

Kommentek

Borszék, egy fejlődni vágyó város

Ebben a városban már jártam, és lenyűgözött.Sajnos a viadukthoz nem értem el, de azóta is keresek [...tovább]
[Egréder Károly, 2009. szept. 20.]

A szellem a temetőben

ahham...tök jó [tovább]
[Tinkaa, 2009. aug. 14.]

Kiskürtős-kalács. Kemencében

Nagyon ínycsiklandozó!!!kár hogy nem voltam otthon hogy megkóstolhassam.Üdv Ilusnényje [tovább]
[Kincses Ági, 2009. júl. 27.]

Óriáscseka

még egy komisz megnézte a multi emlékeket
Lala [tovább]
[LALA, 2009. júl. 7.]

Puliszka szívvel-lélekkel

koszi a receptet nagyon hasznos volt a puliszka keszitese szamomra halaszni kellet szia [tovább]
[borika, 2009. júl. 4.]

KommentekTransindex | eTransylvania Egyesület
© 2018 Minden jog fenntartva

Mi ez? Szabályzat Kontakt Gyakran ismétlődő kérdések Partnerek, támogatók Webvidék - tedd fel a pontot az internetre Transindex eTransylvania Egyesület