Webvidék - Tedd fel a pontot az internetre
Település:
Csíkvacsárcsi (Văcăreşti)
Megye:
Hargita (Harghita)

Vacsárcsi góbékCsapattagok

 • › Fodor Zoltán (26, mérnök)
 • › Orbán Attila (25, benzinkutas)
 • › Kovács István (28, tanító)
 • › Szőcs Mária (49, tanítónő)
 • › Fodor Zsuzsa (25, fodrász)
 • › Fodor Ferenc (23, egyetemista)
 • › Becze Szidónia (23, egyetemista)
 • › Tamás Adél (15, diák)
 • › Szőcs Mónika (23, egyetemista)
 • › Kelemen Hajnalka (27, elárusító)
 • › Kósa Beáta (24, orvostan hallgató)
 • › Bíró Tünde (17, diák)

A településről

A Rákos- vagy Rákosi-patak és a 124-es megyei út mentén, Csíkgöröcsfalva és Csíkszentmihály között, Csíkszeredától északra, tőle 16 km-re terül el. Benkő Károly írta 1853-ban, hogy "lakossi a Rákos vizét isszák, mivel a faluban 8 sőt 9 öl mélységre sem kaphatni vizet, határában pedig bőv forrásai vannak." Ugyancsak Benkő Károly említi a "Kődön termő fehér porló kövek"- et, melyek könnyen faraghatók. Vaskövekről is tesz említést. Szorosan összenőtt Göröcsfalvával. Csíkvacsárcsi alapításának ideje nem ismeretes. Az első írásos emlék, a Székely Oklevéltár II. Kötetének (1520-tól 1571-ig) a 208-ik, 209-ik, 210-ik oldalán található II. János fejedelmi parancsa, ahol a település Mocharchy néven jelenit meg 1566-ban. Már akkor a fejedelem „tijz haz jobbagioth Feijr Györgynek" adományozott. 1569 körül a Székely Oklevéltár II. kötetében a lófők összeírásakor már Vachijarchi néven szerepelt a település. Neve egyedülálló Csíkban, eredete és jelentése ezidáig ismeretlen. Az északi havasoldalban, a Kőd egyik nyúlványában egy kúp alakú domb található, ahol 1950-1965 között egy kőfejtő (bazaltandezit) működött. A Kőd hegyvonulat a Csíkrákosi szorostól a Lóvész tetőig tart, hossza 10 km.

Partnerszervezet

Szentmihály, Ajnád, Vacsárcsi Ifjúsági Szervezet - SZAVISZ

A Szentmihály, Ajnád, Vacsárcsi Ifjúsági Szervezet - SZAVISZ 2002-ben alakult és legfontosabb célja a fiatalok képviselete, ezenkívül kulturális, hagyományőrző és sportrendezvények szervezése. A szervezet éves programjai: Farsangi kosaras bálok, Nőnapi ünnepségek, Március 15.-i megemlékezések, Hagyományos nyuszibál Csíkajnádon, Ifjúsági nap a község mindhárom településén, Anyák napi rendezvények, Falunap Csíkvacsárcsiban, Falunap Csíkajnádon, Szentmihály Napok, Őszi Katalin bálok, Konferenciák, képzések. A SZAVISZ 2002-től ifjúsági havi lapot működtet, SZEVASZ SZAVISZ néven. A SZAVISZ csíkvacsárcsi színjátszó csoportja több alkalommal lépett fel különböző rendezvényeken Csíkban és a határon túl. A fizikai személyek jövedelemadójának 2%-ról befolyt összegből ösztöndíjat létesítettek az általános iskola legkiválóbb tanulóinak. Ezenkívül a szervezet tagjai rendszeresen részt vettek pályázatíró képzéseken, szakmai fórumokon és egyéb ifjúsági-, kulturális rendezvényeken, táborokon Erdélyben és Magyarországon. Kapcsolatot ápolnak szlovákiai és magyarországi ifjúsági szervezetekkel. A szervezet tagja Csík Terület Ifjúsági Tanácsának(CSTIT) illetve a Pogányhavas Kistérségi Társulásnak.

Elérhetőség:
http://szavisz.ro


Vacsárcsi góbék


Vacsárcsi góbék

Transindex - eTransylvania Egyesület

A verseny véget ért.

Kommentek

Borszék, egy fejlődni vágyó város

Ebben a városban már jártam, és lenyűgözött.Sajnos a viadukthoz nem értem el, de azóta is keresek [...tovább]
[Egréder Károly, 2009. szept. 20.]

A szellem a temetőben

ahham...tök jó [tovább]
[Tinkaa, 2009. aug. 14.]

Kiskürtős-kalács. Kemencében

Nagyon ínycsiklandozó!!!kár hogy nem voltam otthon hogy megkóstolhassam.Üdv Ilusnényje [tovább]
[Kincses Ági, 2009. júl. 27.]

Óriáscseka

még egy komisz megnézte a multi emlékeket
Lala [tovább]
[LALA, 2009. júl. 7.]

Puliszka szívvel-lélekkel

koszi a receptet nagyon hasznos volt a puliszka keszitese szamomra halaszni kellet szia [tovább]
[borika, 2009. júl. 4.]

KommentekTransindex | eTransylvania Egyesület
© 2018 Minden jog fenntartva

Mi ez? Szabályzat Kontakt Gyakran ismétlődő kérdések Partnerek, támogatók Webvidék - tedd fel a pontot az internetre Transindex eTransylvania Egyesület