Webvidék - Tedd fel a pontot az internetre

Aktuális versenyszám

Mivel győztök meg valakit, hogy hozzátok költözzön?

Támpont a próba teljesítéséhez:

Soroljatok fel tíz érvet, melyről úgy gondoljátok, meg tud győzni valakit, hogy a településetekre költözzön. Képzeljétek el, hogy egy városi habozik, vásároljon-e ingatlant, illetve költözzön-e a településre. Mit mondanátok neki? Megéri befektetni? Kulturális szempontból mit tud nyújtani a településetek? Milyen az összeköttetés a közeli városokkal? Mennyibe kerül a megélhetés? Az érvek ne haladják meg a 2500 leütést. Fotót is lehet mellékelni!

Pontozás:
Értékeljük azokat az érveket, melyek nem az általánosságok szintjén mozognak (csend, friss levegő, stb.) és tényleg meggyőzőek. Természetesen a nyelvhelyesség itt is fontos szempont.

Határidő: 2008. július 16.Lejárt próbák

Készítsetek interjút a település legsikeresebb vállalkozójával!

Támpont a próba teljesítéséhez:

A legfennebb 4500 leütéses beszélgetésből derüljön ki, miért döntött úgy hogy saját vállalkozásba kezd, mivel foglalkozik, mikor kezdte vállalkozását, milyen üzleti kilátásai vannak, mekkora forgalmat bonyolít, nyereséges-e vagy sem a vállalkozás, milyen üzleti ágazatok sikeresek a térségben, segíti-e a szűkebb vagy tágabb közösséget adományokkal, szponzorizációval, mi volt a legnehezebb periódusa/döntése, hogyan kereste az első nagyobb pénzösszeget?

A beszélgetés során a fentieken kívül természetesen másról is lehet szó. Nem szerencsés a fenti szempontokat kérdésként feltenni, próbáljatok gördülékeny beszélgetést összehozni: kérdezzetek vissza ha valami nem világos vagy túl általános, figyeljetek arra hogy lehetőség szerint a kérdések kapcsolódjanak a korábban elhangzottakhoz. Fotót is lehet mellékelni a vállalkozóról, irodájáról, üzletéről vagy műhelyéről, de ez nem kötelező.

Lejárt ekkor: 2008. július 9.

Mit tennétek, ha polgármester lennétek?

Támpont a próba teljesítéséhez:
Soroljátok fel tíz pontban, milyen fejlesztésekbe fognátok ha a településetek polgármestere lennétek. Gondolkozzatok középtávon, képzeljétek el, hogyan kellene kinézzen a település 15 év múlva. Röviden azt is írjátok le, hogyan lehetne az elképzeléseket megvalósítani. Tartózkodjatok a napi politikai töltetű kijelentésektől, itt az a kérdés hogy ti mit csinálnátok, nem pedig az, hogy egyik vagy másik párt mit valósított meg vagy sem. Ugyanígy elkerülendőek az általánosítások („megjavítnám az utakat”, „fellendíteném a gazdaságot”, „munkahelyeket teremtenék”): konkrét fejlesztés-ötleteket várunk. A szöveg összesen 1500 leütés lehet. Illusztráció (rajz, fotó, fotomontázs) jól alátámasztja a mondanivalót, ezért jó ha van, de nem kötelező.

Lejárt ekkor: 2008. július 2.

Egy család egy napja

Támpont a próba teljesítéséhez:
Készítsetek egy 10-15 fényképből álló esszét egy, a településeden élő család egy napjáról. A család tetszőlegesen választható, egy feltétellel: legalább 2-3 gyerekük kell legyen. A fotókból, illetve a képaláírásokból (képenként max. 250 leütés) ki kell derüljön, hogyan zajlik a család egy tipikus napja, reggeltől estig: ki mivel foglalkozik, milyen terveik vannak, milyen gondokkal küszködnek, milyen környezetben élnek, hogyan töltik szabadidejüket stb.

Lejárt ekkor: 2008. június 25.

A legjobb szakács

Támpont a próba teljesítéséhez:
Keressétek meg a településetek legjobb szakácsát/szakácsnőjét, és készítsetek egy 5-10 fotóból álló esszét arról, amint egy helyi specialitást főz. Például készíthettek képet a bevásárlásról, hozzávalókról, magáról a főzésről, illetve a kész ételről. Mellékeljétek az étel receptjét, illetve a szakács jótanácsait, legfennebb 2000 leütés terjedelemben.

Lejárt ekkor: 2008. június 18.

A legnagyobb disznó

Támpont a próba teljesítéséhez:

Keressétek meg a legnagyobb disznót a településeteken, és mutassátok meg az olvasóknak is, hogy mekkora: mérjétek meg, és fotózzatok közben! 5-10 fotót várunk a disznóról és rövid (legfennebb 500 karakter) képaláírásokat arról, hogyan viszitek el megmérni. Lehetőség szerint a mérleg kielzőjét is fényképezzétek le.

Lejárt ekkor: 2008. június 11.

Készítsetek interjút valakivel, aki külföldön dolgozik/dolgozott!

Támpont a próba teljesítéséhez:
Név nélkül is elfogadunk interjúkat, de jobb, ha az interjúalany névvel vállalja a megjelenést. A beszélgetésből derüljön ki, miért keresett külföldön munkát az interjúalany, mit dolgozott, meg van-e elégedve jelenlegi életével, hogyan képzeli el a jövőt – külföldön vagy itthon? Hogyan látja a település jövőjét? Mi az ami leginkább hiányzik neki külföldön, illetve itthon?

Próbáljatok egy gördülékeny beszélgetést összehozni: vissza kell kérdezni ha az interjúalany egy-egy ponton nem elég világos, lehet érinteni más, kapcsolódó témákat is. Vezessétek rá az interjúalanyt, hogy ne általánosságokban meséljen, hanem személyes tapasztalatai révén válaszoljon meg egy-egy kérdést. Nem szerencsés az általunk megadott szempontokat kérdésként feltenni az interjúalanyoknak, tehát kerülni kell az olyan kérdéseket, mint „Meg vagy-e elégedve jelenlegi életeddel?”A beszélgetés legfennebb 4500 leütés legyen; az interjúalanyról jó fotót is készíteni, de nem kötelező.

Lejárt ekkor: 2008. június 4.

Írjátok át a vidéketekre jellemző nyelvjárásban

Támpont a próba teljesítéséhez:

A teljes szöveget írjátok át, a pontok helyére szabadon írjátok be a szerintetek oda találó szavakat. Próbáljátok elképzelni, hogyan mesélné el egy falubélitek a szöveget, miután elolvasta a részletet. Engedjétek szabadon a fantáziátok!

"A ...... csúcsforgalom van. 26 éves forma fiatalember, fején puhakalap, szalag helyett ...... Hosszú a nyaka, mintha ...... volna. Kezében kosár, benne ...... A fiatalember rátámad az egyik mellette állóra, azt veti a szemére, hogy folyton meglöki őt, valahányszor ott megy el valaki. Nyafogós hang, de szeretne keménynek hangzani. Megürül egy ülőhely, a pasas odarohan. "

"Két óra múlva újra találkozom vele a ......, a ...... előtt. Egy barátjával beszélget, aki azt mondja neki, hogy még egy gombot kellene varrnia a ......, megmutatja, hová: a ......, és hogy miért." (a szövegrészlet Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című művén alapul)

Lejárt ekkor: 2008. május 28.

Mit mutatnátok meg egy turistának?

Támpont a próba teljesítéséhez:
Tíz fotót várunk, egyenként legfennebb 150 karakteres magyarázószöveggel. Ne csak a “klasszikus” turisztikai látványosságokra – emléktáblákra, szobrokra, épületekre stb. – koncentráljatok, érdekes lehet egy domboldal ahonnan jó kilátás nyílik a településre, egy vendéglő ahol kivételesen jól főznek vagy akár egy személy is.

Lejárt ekkor: 2008. május 21.

Kire vagytok a legbüszkébbek?

Támpont a próba teljesítéséhez:

Mutassátok be azt a településhez köthető személyt, akire a legbüszkébb a csapatotok, és akiről úgy gondoljátok, a legtöbbet tett a településért, a legnagyobb egyéniség, vagy egyszerűen csak az az ember, aki mintaképül szolgálhat bárkinek. A személy nem kell közismert legyen. Legfennebb 2000 leütéses bemutatószöveget kell írni róla, egy történettel, beszélgetéssel alátámasztva a választást. Fotó vagy más, a feladathoz kapcsolódó illusztráció nem kötelező, de jó ha van.

Lejárt ekkor: 2008. május 14.

Anekdota, szellemtörténet

Támpont a próba teljesítéséhez:
Kutassatok fel egy, a településetekhez kapcsolódó anekdotát vagy szellemtörténetet! A két feladat közül választani lehet, mivel előfordulhat, hogy egy-egy helyen anekdotát, vagy szellemtörténetet nem sikerül találni.

Ha anekdotára esik a választásotok, akkor próbáljatok megbizonyosodni arról, hogy tényleg a településetekhez kapcsolódik a történet, nem pedig egy, közszájon forgó anekdota helyi adaptációja. A keresést megkönnyíti, ha azon gondolkoztok, megfordult-e valaha egy híres ember a településeteken? Történt-e akkor valami, amit azóta is mesélnek? A bejegyzés hossza ne haladja meg a 2000 leütést.

Ha szellemtörténetet kutattok fel, akkor gondoljatok arra, van-e olyan ház, utca, esetleg tisztás a környéken, ahol a szóbeszéd szerint fura, megmagyarázhatatlan dolgok történnek? Írjátok le a történetet, esetleg fotózzátok le a szellemjárta helyet! A bejegyzés hossza ne haladja meg a 2000 leütést.

Lejárt ekkor: 2008. május 7.

Keressétek meg a legrégebbi fotót a településen!

Támpont a próba teljesítéséhez:
A fénykép lehet portré, családi kép vagy látkép, de mindenképpen kötődnie kell a településhez vagy a környékéhez. Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy ki a tulajdonosa, miért tartotta meg, a ház melyik helyiségében áll. Körülbelül mikor készült, ki/mi látható rajta, van-e valamilyen története ami miatt a fotó emlékezetes? A fotót szkenneld majd töltsd fel a Webvidékre a szöveggel együtt, melynek terjedelme ne haladja meg az 1500 leütést.

Lejárt ekkor: 2008. április 30.


Transindex - eTransylvania Egyesület

A verseny véget ért.

Kommentek

Borszék, egy fejlődni vágyó város

Ebben a városban már jártam, és lenyűgözött.Sajnos a viadukthoz nem értem el, de azóta is keresek [...tovább]
[Egréder Károly, 2009. szept. 20.]

A szellem a temetőben

ahham...tök jó [tovább]
[Tinkaa, 2009. aug. 14.]

Kiskürtős-kalács. Kemencében

Nagyon ínycsiklandozó!!!kár hogy nem voltam otthon hogy megkóstolhassam.Üdv Ilusnényje [tovább]
[Kincses Ági, 2009. júl. 27.]

Óriáscseka

még egy komisz megnézte a multi emlékeket
Lala [tovább]
[LALA, 2009. júl. 7.]

Puliszka szívvel-lélekkel

koszi a receptet nagyon hasznos volt a puliszka keszitese szamomra halaszni kellet szia [tovább]
[borika, 2009. júl. 4.]

KommentekTransindex | eTransylvania Egyesület
© 2018 Minden jog fenntartva

Mi ez? Szabályzat Kontakt Gyakran ismétlődő kérdések Partnerek, támogatók Webvidék - tedd fel a pontot az internetre Transindex eTransylvania Egyesület