Webvidék - Tedd fel a pontot az internetre
Közönségszavazat: 70varsa
Helyezés Próba Forduló Összesített
8 10 13Az otthonhoz az ember önmagából is hozzáad valamit...

2008.
júl.
16.

Mikor a feladatot megkaptuk az volt számunkra a legnagyobb dilemma, hogy honnan közelítsük meg a kérdést. Leghamarabb az jutott eszünkbe, hogy kérdezzük meg azokat, akik Varsolcra (be)költöztek. De erre mégsem került sor, mert észrevétlenül megfogalmazódtak a mi saját érveink. Mindenki egyenként mondta el azt, hogy miért is szeret itt élni.

 

1. Közel van a városhoz, Zilahtól, a megyeközpontól 20 km, Szilágysomlyótól 10 km választja el. Saját autó hiánya nem akadály, mert gyakori a busz járat. Ugyanakkor a távolabbi nagyvárosokba (Kolozsvár, Nagyvárad) is naponta indul

       autóbusz.

   

2. Infrastruktúra szempontjából sokat fejlődött a település az utóbbi években. Az illetékes intézményeknek is szerepük volt abban, hogy kiépült a falu ivóvíz és szenyvíz hálózata, mellékutat aszfaltoztak, van kábeltévé és  internet egyre több otthonban.. Az emberek maguk is sokkal igényesebbek lettek szűkebb és tágabb környezetük iránt. Egyre több időt fordítanak a házuk és környékük szépítésére.

 

 

 

3. Vigyázunk az itt élők, és az ide költözni vágyók egészségére is. A betegellátás bíztosított az orvosi rendelő által. A gyerekek nevelésére, oktatására is kiemelt figyelmet szentelünk. Eredményesen végzik munkájukat  az óvoda és az    I-VIII osztályos általános iskola szakképzett pedagógusi kara. A gyerekek saját rendezvényeik mellett megyei és országos versenyeken bizonyítanak.

 

4. Nem elhanyagolható szempont a költözni vágyók számára az ingatlan ára sem. Utána érdeklődtünk és megtudtuk, hogy viszonylag olcsón, a normalitás határain belül lehet magánházat vagy telket vásárolni. A többházban élőknek igazi felüdülés lehet egy magánház a sok-sok előnyeivel.

 

5. A szórakozni és művelődni vágyók igényeire is igyekszünk odafigyelni, az év minden szakaszára jut egy-egy esemény: falunapok, majális, idősek találkozója, sólyomkővári gyermek-, és ifjúsági tábor. A kezdetben helyi jellegű rendezvények megyei, országos szintű rendezvényekké növik ki magukat: „Kányádi Sándor” szavalóverseny, Karácsonyi Ki Mit Tud, Néptánctalálkozó alkalmai teszik színesebbé mindennapjainkat.

 

6. A falu határán végighúzódó víz-, és gázvezeték befektetők megjelenését vonta maga után, ami újabb munkahelyeket eredményez a település lakói számára. Várjuk a tisztességes befektetni vágyókat is, hiszen a munkaerő helyben biztosított. A varsolci tó és környéke is kiaknázatlan turisztikai lehetőség, de nem csak a horgászok számára.

 

7. Egyre több szó esik napjainkban az egészséges életmódról, az egészséges táplálkozásról. Ennek alapfeltétele a naponta friss zöldség és gyümölcs biztoítva van, hiszen közismerten jó zöldségtermesztők a varsolciak. Ha valaki nem a saját kertészkedést választja, akkor mindezeket naponta megvásárolhatja, hiszen a somlyai úton állandó „piac” működik.

 

8. Egy település sikeres és eredményes vezetésében  elengedhetetlen az öszhang, a kompromiszumkész együtműködés, az állandó kapcsolattartás az intézmények (önkormányzat, egyházak, oktatásai intézmények ) között. Mindez jól működik Varsolcon. Együtt és külön-külön is igyekszünk odafigyelni valamennyi generáció problémáira.

 

9. Örömmel mondhatjuk el, hogy a fiatal házasok szülőföldjükön keresik a megélhetési lehetőséget, itt telepednek le, itthon képzelik el a jövőt. Ennek köszönhetően növekvőben van a gyereklétszám is. Megfigyelhető, hogy az értelmiségiek elég nagy száma, akik a munkahelyük miatt elköltöztek a településről idős korukban visszatérnek , itt építenek  házat, a nyugdíjas éveiket itt szeretnék eltölteni.

 

 

10. Utolsónak említett, bár nem utolsó szempont az otthonválasztáskor egy közösség viszonyúlása az „idegenhez.” A varsolciak vendégszerető, barátságos emberek. Ezt a közösséget a közös problémák és érdekek összekovácsolták. Mindenki ismeri a másikat több generációig visszamenően. Becsületes, egyszerű emberek élnek itt, a beilleszkedéssel gond nem lehet, de ahogyan a varsolciak mondják: „Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten .”Írj megjegyzést

Név: 

E-mail: (nem publikus) 

Kötelező a képen látható karaktereket beírni.
(A nagybetűk számítanak)
  

Megjegyzés (max. 1000 karakter)

* minden mező kitöltése kötelező

Bálint Hajni
2008. július 18. 13:52

Én is új otthonra találtam Varsolcon. Köszönöm, hogy befogadtatok.

D.Erzsebet
2008. július 17. 07:12

A "verseny"során sok mindent megmutattatok Varsolcból és Varsolcról.A mögötte lévő rengeteg munkáéret és kitartásért köszönet a csapatnak és minden aktiv résztvevőnek.

Kerekes Edit
2008. július 16. 22:57

Gratulálok! Nagyon szépen írtatok a faluról! Bár nem vagyok varsolci, és lokálpatrióta vagyok, nagyon szeretem ezt a helyet, ahol élek, mégis kedvem lenne Varsolcra költözni! Ismerve az ottani körülményeket, embereket, minden túlzás nélkül állítom, hogy a faluról ez a leírás helytálló,mindamellett, hogy nagyon szépen, átgondoltan fogalmaztátok meg a mondanivalótokat! ... További sok sikert kívánok! Hajrá Varsolc!

bakai
2008. július 16. 21:46

Szerintem nagyon jól megfogalmaztátok a 10 pontot. Minden fontos dologra kitértetek, ami az otthon megalapításához fontos.

Evódia
2008. július 16. 15:41

Nagyon szépen írtatok Varsolcról, az ottani emberekről és életükről! Honvágy fogott el! Büszke vagyok, hogy én is ott születtem!
További sok sikert!

Gyöngyi és Mónika
2008. július 16. 12:38

Váci Mihály szavai jutottak eszünkbe:
"Nem elég jóra vágyni:
a jót akarni kell!
És nem elég akarni:
de tenni, tenni kell!˝
A varsolci embereket is ez a tenniakarás jellemzi.Így válik igazán otthonná az itthon.
Csak így tovább!!!


Transindex - eTransylvania Egyesület

A verseny véget ért.

Kommentek

Borszék, egy fejlődni vágyó város

Ebben a városban már jártam, és lenyűgözött.Sajnos a viadukthoz nem értem el, de azóta is keresek [...tovább]
[Egréder Károly, 2009. szept. 20.]

A szellem a temetőben

ahham...tök jó [tovább]
[Tinkaa, 2009. aug. 14.]

Kiskürtős-kalács. Kemencében

Nagyon ínycsiklandozó!!!kár hogy nem voltam otthon hogy megkóstolhassam.Üdv Ilusnényje [tovább]
[Kincses Ági, 2009. júl. 27.]

Óriáscseka

még egy komisz megnézte a multi emlékeket
Lala [tovább]
[LALA, 2009. júl. 7.]

Puliszka szívvel-lélekkel

koszi a receptet nagyon hasznos volt a puliszka keszitese szamomra halaszni kellet szia [tovább]
[borika, 2009. júl. 4.]

KommentekTransindex | eTransylvania Egyesület
© 2018 Minden jog fenntartva

Mi ez? Szabályzat Kontakt Gyakran ismétlődő kérdések Partnerek, támogatók Webvidék - tedd fel a pontot az internetre Transindex eTransylvania Egyesület